Het Limburgs is dé taal van Ivo Rosbeek en de Lotgenoten. Ivo’s teksten zijn eigenzinnig, soms maatschappij kritisch en leggen vaak de vinger op de gevoelige plek. Hij bezingt meestal thema’s die in het Limburgs nog vrij weinig bezongen zijn. Platgetrapte thema’s als liefde en overdreven chauvinisme worden bewust gemeden. De liedjes en albums van de Lotgenoten ontstaan bijna altijd vanuit concepten. Tijd bij het album Mannen van de Klok, Toeval bij het album Toeval besjteet neet, Taalinvloeden uit het Duits en Frans bij Hinterland en Souvenir. Reizen bij het album Van de berge noa de zieë. Vier muzikanten (Ivo Rosbeek, Steve Jansen, Wouter Houben en Jop Peters) die muzikaal met elkaar kunnen ‘lezen en schrijven’ maken dat de Lotgenoten een veelzijdig gezelschap is. René de Serière en zijn team van Knooppunt Het Vonderen zijn dan ook ‘biezonder greuëtsj’ dat de heren bij hun op donderdag 22 juni te gast zijn voor een radio-optreden. Ivo is geen onbekende bij KPHV, eerder was hij al te gast met Paul van Loo en wijlen Lex Nelissen. Nu is het de beurt aan hemzelf met zijn Lotgenoten. Publiek is van harte welkom tijdens de opnames, die tussen 20.00 uur en 22.15 uur plaats vinden in café de Harmonie in Susteren. De geluidstechniek is weer in handen van Stan Peters. Op dinsdag 27 juni zijn opnamen te beluisteren bij ML5.nl/radio in het programma Knooppunt Het Vonderen tussen 20.00 en 22.00 uur.

22 Juni: Ivo Rosbeek & De Lotgenoten